BLOG

Ακόμη αντιστέκεστε; Βελτιώστε τη ζωή σας με προπονήσεις αντιστάσεων!

Οι προπονήσεις δύναμης με τη χρήση αντιστάσεων κάθε είδους (λάστιχα, μηχανήματα, ελεύθερα βάρη κτλ.), δεν χαρίζουν απλώς μύες στο σώμα σας. Χαρίζουν “μύες υγείας” στον οργανισμό σας. Ας γνωρίσουμε κάποια από τα πολυεπίπεδα οφέλη μίας προπόνησης με αντιστάσεις, η οποία και αποτελεί μία από τις ιδανικότερες μεθόδους εκγύμνασης ανθρώπων κάθε ηλικίας και ιδιαιτέρως των μεγαλύτερων!

Η προπόνηση αντιστάσεων δεν έχει ηλικία και δεν προαπαιτεί συγκεκριμένες αθλητικές ικανότητες. Με απλά λόγια, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων προπονήσεων, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μίας σειράς προβλημάτων και ασθενειών. Ο πυρήνας των προπονήσεων δύναμης, στις οποίες και εντάσσεται η χρήση αντιστάσεων, βασίζεται στην αρχή που θέλει τους μύες, σκελετικούς και μη, να αντιδρούν και να ενεργοποιούνται όταν εκτεθούν στις δυνάμεις μίας αντίστασης. Όσο πιο επαναλαμβανόμενη είναι αυτή η έκθεση, τόσο πιο ισχυροί, ανθεκτικοί και λειτουργικοί γίνονται οι μύες μας.

Το εντυπωσιακό για το συγκεκριμένο είδος προπόνησης, είναι πως ο θετικός της αντίκτυπος έχει εφαρμογή και σε μία σειρά πολλών άλλων βασικών λειτουργιών του οργανισμού μας. Λειτουργίες που σχετίζονται με την αερόβια ικανότητα του σώματός μας, την καλύτερη και ταχύτερη επικοινωνία εγκεφάλου και μυών, την ανθεκτικότητα των οστών και των συνδετικών ιστών, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος αλλά και τη μείωση των κινδύνων εμφάνισης διαβήτη και αρτηριακής υπέρτασης!

Βελτίωση οστικής μάζας!

Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων, οι προπονήσεις δύναμης να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι κατάσταση των μυών μας, καθορίζει και την κατάσταση των οστών μας. Όσο ισχυρότεροι είναι οι μύες μας, αντίστοιχα ισχυρά και προστατευμένα, είναι και τα οστά μας, τα οποία δυστυχώς όσο μεγαλώνουμε, αποδυναμώνονται. Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, πάσχει κλινικά από τη νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ το 19% των γυναικών και το 11% των ανδρών άνω των 60 ετών, παρουσιάζουν οστεοπόρωση!

Η ελάττωση της οστικής μάζας αποτελεί τον κυριότερο ίσως λόγο για κατάγματα και τραυματισμούς που ταλανίζουν τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Και όμως, σειρά μελετών που έχουν διενεργηθεί, καταδεικνύουν πως οι ασκήσεις με αντιστάσεις, όχι μόνο μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας αλλά ακόμη και να αναδιαμορφώσουν την αναντιστοιχία του ρυθμού απώλειας και παραγωγής της! Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών, όχι μόνο ενισχύουμε την ανθεκτικότητα των οστών αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται η δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων τα οποία είναι και υπεύθυνα για το σχηματισμό των οστών.

 

Σακχαρώδης διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση

Και οι δύο νόσοι αποτελούν κύριες αιτίες για μία σειρά καρδιαγγειακών προβλημάτων που ταλαιπωρεί μία μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η σωματική άσκηση συμβάλλει καίρια στη διαχείριση προβλημάτων τέτοιου είδους και πολύ περισσότερο όταν στο πρόγραμμα εκγύμνασης, περιλαμβάνονται και ασκήσεις με αντιστάσεις. Μέσω τέτοιων ασκήσεων, επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της διαχείρισης των ποσοστών γλυκόζης που υπάρχει στον οργανισμό μας.

Η αυξημένη γλυκόζη είναι το σημείο κλειδί τόσο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 όσο και για την υπέρταση. Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα ποσοστά της; Αντλώντας γλυκόζη από το κυκλοφορικό μας σύστημα και προωθώντας την προς τους μύες μας. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω ασκήσεων με αντιστάσεις! Παράλληλα, η αύξηση της μυϊκής μάζας, συνεπακόλουθο τους προγράμματος εκγύμνασης που ακολουθούμε, καθιστά τον οργανισμό μας πιο δεκτικό στην ινσουλίνη, ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε δείγμα ανδρικού πληθυσμού, 150 λεπτά προπόνησης με αντιστάσεις την εβδομάδα, μειώνει κατά 34% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Έλεγχος και διατήρηση σωματικού βάρους

Από τα οφέλη μίας προπόνησης με αντιστάσεις, δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα πλεονεκτήματα για το σωματικό μας βάρος, την απώλεια λίπους και των περιττών κιλών. Μέσω της προπόνησης με αντιστάσεις, όχι μόνο ενεργοποιούμε το μυϊκό μας σύστημα αλλά το οδηγούμε παράλληλα και στο να αποθηκεύει έναν πολύτιμο πολυσακχαρίτη, το γλυκογόνο. Η διάσπαση του γλυκογόνου και η μετατροπή του σε γλυκόζη, μας τροφοδοτεί με την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε κάθε έντονη δραστηριότητα.

Όταν ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητά μας, π.χ. μετά το πέρας μίας προπόνησης, τα επίπεδα του γλυκογόνου είναι χαμηλά. Τι κάνει τότε το σώμα μας; Προσπαθεί να ανακτήσει ενέργεια μέσω της καύσης του λίπους, ακόμη και του τόσο επικίνδυνου για την υγεία μας, σπλαχνικού! Όσο περισσότερο γυμναζόμαστε, τόσο αυξάνεται η μυϊκή μας μάζα, μειώνονται τα ποσοστά του λίπους και αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού μας. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, διαμορφώνοντας όλες τις απαραίτητες συνθήκες για την απώλεια κιλών, τον έλεγχο αλλά και τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Βάλτε την προπόνηση με αντιστάσεις στην καθημερινότητά σας και δείτε στην πράξη, το σώμα σας να αλλάζει και τον οργανισμό σας να αντεπεξέρχεται με θετικό πρόσημο σε κάθε δυνητική πρόκληση. Μέσα από ένα σωστά διαμορφωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, σύμφωνο με τις ανάγκες σας, την ηλιακή ομάδα που ανήκετε αλλά και το θέμα υγείας που αντιμετωπίζετε ή για το οποίο θα θέλατε να μεριμνήσετε προληπτικά, η αξιοποίηση αυτής της πραγματικά πολύτιμης μεθόδου προπόνησης, είναι σίγουρο πως μόνο θετικά έχει να σας προσφέρει.

ΚΛΕΙΣΕ ΕΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ

Έλα να γνωριστούμε! Nα συζητήσουμε για τις ανάγκες σου και να πραγματοποιήσεις το δωρεάν δοκιμαστικό σου!

Μετάβαση στο περιεχόμενο