Γυμναστική και εγκυμοσύνη – Οι συχνότεροι μύθοι που τη συνοδεύουν

Γυμναστική και εγκυμοσύνη – Οι συχνότεροι μύθοι που τη συνοδεύουν

Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ξεχωριστή περίοδο στην ζωή κάθε μέλλουσας μαμάς.

Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούνται αξιοσημείωτες αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της εγκύου, συνεπώς είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο να παραμένει υγιής και να αισθάνεται ευεξία.

Και είναι αυτονόητο ότι η ευεξία του σώματος αλλά και η ομαλή έκβαση της κύησης μίας γυναίκας χρειάζονται την απαραίτητη σωματική άσκηση, που θα διευκολύνει όχι μόνο τους 9 μήνες της κυοφορίας αλλά και την διαδικασία του τοκετού.

Εάν διανύεις την εγκυμοσύνη σου ή σε έχει απασχολήσει γενικότερα το ζήτημα, κάνοντας μία μικρή έρευνα online ίσως να έχεις παρατηρήσει κάτι:

Παρότι υπάρχει διαθέσιμο ένα πλήθος πληροφοριών για την σωστή φροντίδα του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με την φροντίδα και τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης της μητέρας. 

Συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι σχετικά με την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίοι και παροτρύνουν τις γυναίκες να αποφεύγουν συγκεκριμένα είδη άσκησης με την δικαιολογία ότι μπορεί να βλάψουν τόσο τις ίδιες όσο και το έμβρυο.

Το αποτέλεσμα; Δημιουργείται ένας πανικός που δεν βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια και πολλές γυναίκες απέχουν συνειδητά από την γυμναστική κατά τους 9 μήνες της κύησης.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολλά είδη άσκησης τα οποία μπορούν να ωφελήσουν παρά να βλάψουν εσένα και το μωρό σου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να εκτελούνται με προσοχή, χωρίς υπερβολές και αφού έχει συμπληρωθεί η 12η εβδομάδα της κύησης και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.

Στην συνέχεια του άρθρου, ξεδιαλύνουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους που περιβάλλουν τη γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ξέρεις τι πρέπει να πιστεύεις και τι όχι από εδώ και στο εξής!

Μύθος #1

Μπορείς να συνεχίσεις να αθλείσαι μόνο εάν γυμναζόσουν τακτικά και πριν την εγκυμοσύνη

Η πραγματικότητα: Όταν πρόκειται για την γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί επαγγελματίες υγείας θα σου πουν «συνέχισε να κάνεις ό,τι έκανες και πριν». Αυτό είναι μάλλον αρκετά ασαφές και όχι εξαιρετικά χρήσιμο.

Εάν δεν ακολουθούσες κάποια συγκεκριμένη ρουτίνα άσκησης πριν μείνεις έγκυος, η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για πόνους στην πλάτη, υπερβολική αύξηση του βάρους και δυσκολίες επαναφοράς μετά τον τοκετό.

Ευτυχώς, η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απόλυτα ασφαλής, εφόσον δεν παρουσιάζεις επιπλοκές και έχει εγκριθεί από τον γιατρό σου.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσεις με ήπιες δραστηριότητες, όπως περπάτημα, προγεννητική γιόγκα και προπόνηση ενδυνάμωσης με σωματικό βάρος. Σε συμβουλεύουμε να αναζητήσεις εξειδικευμένα μαθήματα υπό την καθοδήγηση ενός προγεννητικού εκπαιδευτή φυσικής κατάστασης για μέγιστα και ασφαλέστερα αποτελέσματα.

Μύθος #2

Οι ασκήσεις κοιλιακών είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η πραγματικότητα: Έχει αποδειχτεί ότι οι κοιλιακοί μύες μπορούν να ενδυναμωθούν άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πιθανόν να χρειαστεί ωστόσο να πραγματοποιήσεις ορισμένες προσαρμογές, καθώς οι παραδοσιακές ασκήσεις κοιλιακών, όπως τα ροκανίσματα στο δάπεδο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών.

Αντί για αυτό όμως, μπορείς να δοκιμάσεις κοιλιακούς με κλίση της λεκάνης: Στηρίξου στα χέρια και τα γόνατά σου, με το κεφάλι στο ίδιο επίπεδο με την πλάτη σου.

Τράβηξε το στομάχι προς την σπονδυλική στήλη, ενώ σηκώνεις την πλάτη σου. Κράτησε αυτή την θέση για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα χαλάρωσε, διατηρώντας τεντωμένους τους μυς του στομάχου σου.

Επανέλαβε τρεις έως πέντε φορές, αυξάνοντας σε 10 επαναλήψεις.

Οι άρσεις ποδιών είναι μια άλλη εναλλακτική: Στηρίξου στα χέρια και τα γόνατά σου, με τα χέρια σου εντελώς τεντωμένα και ακριβώς στο ύψος των ώμων σου.

Σήκωσε το δεξί γόνατο και ίσιωσε το πόδι σου πίσω σου ώστε να είναι παράλληλο με το πάτωμα. Επανάλαβε και στην αριστερή πλευρά. 

Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να ξαπλώνεις ανάσκελα μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Μύθος #3 

Οι καρδιακοί παλμοί σου δεν πρέπει να ξεπεράσουν τους 140 όταν είσαι έγκυος

Η πραγματικότητα: Η ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική, καθώς ενισχύει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, τον πόνο στην πλάτη και πολλά άλλα.

Αν και δεν πρέπει ποτέ να γυμνάζεσαι σε σημείο εξάντλησης ή υπερθέρμανσης, η αύξηση των καρδιακών σου παλμών πάνω από τους 140, κατά τη διάρκεια συνεδριών άσκησης διάρκειας μικρότερης των 30 λεπτών, θεωρείται ασφαλής.

Όταν πρόκειται για αερόβια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αύξησε την ένταση σταδιακά.

Δώσε προσοχή στα μοτίβα της αναπνοής σου και διέθεσε αρκετό χρόνο για να «κρυώσει» το σώμα σου μετά από κάθε προπόνηση.

Συνιστάται να κάνεις συχνά διαλείμματα ξεκούρασης και να αποφεύγεις κινήσεις που σου κόβουν την αναπνοή.

Μύθος #4 

Η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή να οδηγήσει στην γέννηση ελλιποβαρούς μωρού

Η πραγματικότητα: Μελέτες σε αθλήτριες και γυναίκες που ασχολούνται με την άσκηση έχουν δείξει ότι η γυμναστική και μία ενδεχόμενη αποβολή δεν συνδέονται κάπως μεταξύ τους.

Και παρότι η πλειοψηφία των αποβολών συμβαίνει το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συνήθως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή σε προϋπάρχουσες ασθένειες.

Δεν υπάρχουν ωστόσο επιστημονικά τεκμήρια που να υποστηρίζουν ότι η άσκηση κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο οδήγησε σε αποβολή.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μηδαμινή επίδραση της άσκησης στο σωματικό βάρος του εμβρύου.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο το μωρό μίας εγκύου που γυμνάζεται συστηματικά να γεννηθεί με μικρότερο σωματικό βάρος, ωστόσο σε πλαίσια που δεν ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά όρια.

Μύθος #5

Η γυμναστική μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη υπερθέρμανση και αφυδάτωση

Η πραγματικότητα: Η υπερθέρμανση και η αφυδάτωση ενδέχεται να είναι αγχωτικές για ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγεις καταστάσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σου, όπως το να περνάς χρόνο σε σάουνες ή υδρομασάζ.

Όμως, οι σύντομες συνεδρίες άσκησης είναι αποδεκτές, καθώς δεν θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σου σε επικίνδυνα επίπεδα.

Σχετικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο ζεστός καιρός αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου, επομένως είναι σημαντικό να μην καταπονείσαι υπερβολικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – ειδικά εάν βρίσκεσαι στο πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, τα ευρήματα δείχνουν ότι η παρατεταμένη άσκηση άνω των 45 λεπτών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος της μητέρας και του εμβρύου.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας στο 15% έως 20% των εγκύων γυναικών.

Συνεπώς, μην καταπονείσαι κατά τη διάρκεια της προπόνησης και θυμήσου να πίνεις πολύ νερό τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης για να αποτρέψεις την αφυδάτωση.

Επίσης, απόφυγε περιβάλλοντα με υγρασία ή υψηλές θερμοκρασίες και προτίμησε να παραμένεις σε χώρους ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψεις να πάρεις τη γνώμη του γιατρού σου πριν ξεκινήσεις.

Είναι το άτομο που μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα και να εξασφαλίσει ότι θα έχεις μία ασφαλή και ομαλή εγκυμοσύνη!

1920 1080 Training Pro