Αθλητές αντοχής και προπόνηση με βάρη. Ο μύθος καταρρίπτεται!

Αθλητές αντοχής και προπόνηση με βάρη. Ο μύθος καταρρίπτεται!

Ο παράγοντας της αντοχής είναι πολύ βασικός για την υγεία και τη λειτουργική ικανότητα κάθε ανθρώπου, πολύ περισσότερο όταν καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις των αθλημάτων αντοχής. Για πολλά χρόνια, οι προπονήσεις με βάρη αποτελούν κόκκινο πανί για τους αθλητές αυτού του είδους. Και όμως, τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν πως οι προπονήσεις με βάρη όχι μόνο δεν επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση των αθλητών αλλά αντιθέτως ενισχύουν την αντοχή τους!

 

Ο μύθος

Δρομείς, κολυμβητές, ποδηλάτες, σκιέρ, κωπηλάτες, τριαθλητές και τόσοι άλλοι αθλητές αντοχής, για πολλά χρόνια δεν περιελάμβαναν στην προπόνησή τους ασκήσεις με βάρη, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε αρνητικά προς τον παράγοντα της αντοχής. Βλέπετε, βασίζονταν σε ένα λανθασμένο και παρωχημένο πλέον σκεπτικό που θέλει τη δύναμη να αποτελεί εχθρό της αντοχής. Με ποιο τρόπο; Θεωρούσαν πως οι προπονήσεις με βάρη προσθέτουν όγκο (μυϊκή μάζα) στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που επί της ουσίας, τους αυξάνει το βάρος και κατ΄ επέκταση τις ικανότητές τους στο να κινούνται γρηγορότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια (αντοχή). Έτσι, στις προπονήσεις των αθλητών αντοχής, κυριαρχούσαν οι αερόβιες ασκήσεις εκτοπίζοντας εντελώς κάθε άλλη μορφή αναερόβιας άσκησης η οποία σύμφωνα με το σκεπτικό τους δεν είχε να τους προσδώσει απολύτως τίποτα. Αυτός ήταν ο μύθος που κυριαρχούσε και όπως κάθε άλλος μύθος, έφτασε η στιγμή για να καταρριφθεί!

 

Τα νέα δεδομένα

Μελέτες και έρευνες σχετικές με τις επιδόσεις και τα προγράμματα προπόνησης των αθλητών αντοχής, έχουν καταδείξει πως η προπόνηση με βάρη, όχι μόνο δεν υποσκάπτει την προσπάθειά μας για την αύξηση των δυνατοτήτων μας στον τομέα της αντοχής αλλά αντιθέτως συμβάλλει καίρια στην αύξηση των επιδόσεών μας και λειτουργεί ευεργετικά σε μία σειρά πολλών άλλων παραγόντων, άμεσα συνδεδεμένων με την καλή απόδοσή μας. Η ένταξη ασκήσεων με βάρη στο πρόγραμμα αερόβιας προπόνησης που ακολουθούμε, πέραν της ενίσχυσης που προσφέρει σε συνδέσμους, τένοντες και οστά, ευνοεί ταυτόχρονα τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων νευρικών οδών με θετικό πρόσημο για τις σωματικές και ψυχολογικές σας ικανότητες. Σε σωματικό επίπεδο, οι ασκήσεις με βάρη για ευνόητους λόγους, ενισχύουν τον παράγοντα της δύναμης, ο οποίος αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός αγώνα αντοχής επιτρέποντας στο σώμα, όχι απλώς να αντέξει τη δοκιμασία αλλά να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκειά της ικανό, ισχυρό και προστατευμένο από της επιπτώσεις της προσπάθειας αυτής, στην υγεία μας. Και επειδή η γλώσσα των αριθμών είναι σαφής και ξεκάθαρη για όλους, οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να μειώσουν τους αθλητικούς τραυματισμούς έως και 30%.

Ταυτόχρονα, σε ψυχολογικό επίπεδο, η ανάπτυξη νέων νευρικών οδών, μας επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του στρες, που σχεδόν πάντα συνοδεύει την περίοδο προετοιμασίας αλλά και τη συμμετοχή μας σε έναν αγώνα αντοχής!

 

Η χρυσή τομή

Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εδώ, το μυστικό για να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την ένταξη των ασκήσεων με βάρη στο αερόβιο πρόγραμμα προπόνησης που ήδη ακολουθούμε, είναι ο τρόπος μέσα από τον οποίο θα το εφαρμόσουμε. Αν και οι προπονητικές ανάγκες είναι διαφορετικές για τον κάθε αθλητή, ένα κοινώς αποδεκτό πρωτόκολλο για την εισαγωγή βαρών στο πρόγραμμα που ακολουθείτε, είναι 3 έως 6 σετ με 4-8 επαναλήψεις και με διάστημα ανάπαυλας μεταξύ των σετ, 2-5 λεπτά. Το παραπάνω πρωτόκολλο αφορά αθλητές χωρίς προηγούμενη εμπειρία στην άρση βαρών και οι οποίοι τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της δυναμικής προπόνησης. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο και θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι πως η γνωριμία μας με τα βάρη, δε θα πρέπει να γίνει απότομα και με πιεστικό τρόπο, καθώς θα πρέπει να δώσουμε στο σώμα μας τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας και διαχείρισης των νέων δεδομένων που θα κληθεί να διαχειριστεί. Γι΄ αυτό και είναι ορθότερο να βάλουμε τα βάρη στην εβδομαδιαία μας προπόνηση, όχι κατά την άμεση περίοδο προετοιμασίας για τη συμμετοχή μας σε έναν αγώνα αλλά εκτός σεζόν! Βάλτε λοιπόν τα βάρη στη ζωή σας, συνδυάστε τα με το πρόγραμμα αερόβιας άσκησης που ακολουθείτε και γιατί όχι, αναζητήστε τη συμβολή ειδικών οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να αντλήσετε αποτελεσματικά όλα τα οφέλη αυτού του μοναδικού συνδυασμού, χωρίς το ρίσκο να βλάψετε τις επιδόσεις αλλά και το σώμα σας. Στην TRAINING PRO, είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να το κάνουμε μαζί σας!

1920 1280 Training Pro