«Μην καμπουριάζεις». «Κράτα ευθύ το κεφάλι σου». «Μην κάθεσαι στραβά στην πολυθρόνα!». Όλοι μας λίγο ή πολύ, έχουμε ακούσει από μικρή κιόλας ηλικία, τις παραπάνω παραινέσεις των γονέων μας και τις οποίες δυστυχώς τότε, δε λαμβάναμε σοβαρά υπόψη μας. Τα χρόνια πέρασαν, το σώμα μας μεγάλωσε και οι “κακές” συνήθειες της παιδικής ηλικίας, μας ακολούθησαν και στην ενήλικη ζωή μας. Στο σπίτι, στη δουλειά, στην καθημερινότητά μας. Αποτέλεσμα; Προβλήματα στη μέση, ενοχλήσεις στα άκρα, δυσκολία στο να αισθανθούμε αληθινά ξεκούραστοι. Πηγή του κακού, η κακή στάση σώματος. Αλήθεια, μπορούμε έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία, να τη διορθώσουμε; Ναι!
Όρθιοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι, πολλές φορές, για να μην πούμε τις περισσότερες, λαμβάνουμε στάσεις οι οποίες στρεβλώνουν και φέρνουν στα όριά τους τις φυσικές δυνατότητες του σώματός μας. Η συνεχής επανάληψη των λανθασμένων αυτών στάσεων, οδηγεί σε μία σειρά μυοσκελετικών προβλημάτων που εκτείνονται από το αισθητικό κομμάτι της φυσικής μας παρουσίας, μέχρι τη ρεαλιστική καταπόνηση οστών και μυών, με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα. Πόνοι στον αυχένα, ενοχλήσεις στη μέση, περιορισμένο εύρος κίνησης, αδυναμία να τεντώσουμε τα άκρα μας, πονοκέφαλοι, ζάλη, ίλιγγος κτλ. Ναι, η κακή στάση σώματος, όταν δεν αποτελεί απόρροια κάποιου παθολογικού προβλήματος, μας στερεί την ελευθερία και την αυτονομία που κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αισθάνεται στην καθημερινότητά του. Όσο υπεύθυνοι είμαστε για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, το ίδιο υπεύθυνοι είμαστε και για την ολική επαναφορά μας στην ευεξία! Ναι, η κακή στάση σώματος μπορεί να διορθωθεί, ακόμη και αν επί πολλά χρόνια την έχουμε καλλιεργήσει με λανθασμένες ενέργειες και χειρισμούς.
Το πιο σημαντικό βήμα στη διόρθωση της στάσης του σώματός μας, είναι η θέληση να υπερβούμε τη δύναμη της συνήθειας! Έχουμε μάθει να περπατάμε με έναν συγκεκριμένο λανθασμένο τρόπο. Έχουμε συνηθίσει να υπερεκτείνουμε τον αυχένα, κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή μας. Έχουμε μυηθεί στην τέχνη του να κουβαλάμε όλες τις σακούλες του σούπερ μάρκετ με το ένα χέρι. Κάθε μία από αυτές τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στην κακή στάση του σώματος. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να αλλάξουμε αυτές, όπως και μία σειρά πολλών άλλων συνηθειών μας και παράλληλα μέσω ειδικών ασκήσεων εκγύμνασης και κινησιολογίας, να επαναπρογραμματίσουμε και να δυναμώσουμε βασικές δομές του σώματός μας, όπως τους μύες και τη σπονδυλική μας στήλη. Αυτά βεβαίως, πάντα με τη βοήθεια ειδικών, οι οποίοι μπορούν να σας κατευθύνουν σωστά και με ασφάλεια στην επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Η γυμναστική και μάλιστα όταν αυτή γίνεται υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών και με ασκήσεις ακριβείας, όχι μόνο συμβάλει στη διόρθωση της κακής στάσης του σώματος αλλά ταυτόχρονα θωρακίζει το σώμα μας από τις πολυετείς και σωρευμένες συνέπειες όλων των λαθών που κάναμε μέχρι εχθές. Φυσικό συνεπακόλουθο των παραπάνω, είναι η μείωση έως και εξάλειψη όλων των επίπονων συμπτωμάτων.
Ασφαλώς, σε συνάρτηση με όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ενδεχόμενη ανάγκη κάποιων φυσικοθεραπειών, οι οποίες θα επιτρέψουν στο σώμα σας να ανακουφιστεί άμεσα από τα συμπτώματα του μυοσκελετικού προβλήματος που σας ταλαιπωρεί και να προετοιμαστεί σωστά για τη νέα καθημερινότητα που του επιφυλάσσετε. Αυτή η καθημερινότητα σχετίζεται με όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας. Από τις πιο απλές, δηλαδή τη θέση απ’ όπου παρακολουθείτε τηλεόραση στον προσωπικό σας χώρο, μέχρι την πολύωρη παρουσία σας στο χώρο της εργασίας. Ιδιαιτέρως αν απασχολείστε σε θέση γραφείου, οι επιλογές που υπάρχουν για τη διόρθωση της στάσης του σώματος, είναι πραγματικά πολλές και θα αναφερθούμε εκτενώς σε αυτές, σε επόμενο άρθρο. Εσείς απλώς κρατήστε αυτό. Η κακή στάση σώματος μπορεί να διορθωθεί όποια στιγμή και αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το πρόβλημα. Χρειάζεται διάθεση, επιμονή και κατάλληλη καθοδήγηση. Και για το τελευταίο, μπορείτε να μας εμπιστευθείτε.