Γυμναστική πριν ή μετά τη δουλειά; Σταματήστε να “χτυπάτε” υπερωρίες προσπαθώντας να βρείτε την απάντηση!

Γυμναστική πριν ή μετά τη δουλειά; Σταματήστε να “χτυπάτε” υπερωρίες προσπαθώντας να βρείτε την απάντηση!

Καταρχάς, συγχαρητήρια που το δίλημμά σας αφορά την ώρα που θα επιλέξετε για να γυμναστείτε και όχι για το αν πρέπει να γυμναστείτε! Στο κυρίως ερώτημα τώρα, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Όλα εξαρτώνται από μία σειρά παραμέτρων οι οποίες αντίστοιχα έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και τα δικά τους μειονεκτήματα για την τελική σας απόφαση. Ας τα δούμε μαζί!

Για τι είδους άσκηση μιλάμε;

Πρώτη παράμετρος, είναι το είδος της προπόνησης που ακολουθούμε. Αερόβια ή αναερόβια; Το είδος της γυμναστικής που επιλέγουμε βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τον κιρκαδιανό ρυθμό ή κοινώς το βιολογικό ρολόι που έχουμε ως άνθρωποι. Το πρωί για παράδειγμα, εκ προοιμίου το σώμα μας δεν είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του στα θέματα δύναμης και αντοχής. Αυτό σημαίνει πως ένα πρόγραμμα ασκήσεων που περιλαμβάνει αντιστάσεις και βάρη, όχι μόνο δε θα είναι αποτελεσματικό, τουλάχιστον στο βαθμό που θα είναι αν το εκτελούσαμε στη συνέχεια της ημέρας αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος κάποιου τραυματισμού. Το πρωί, οι μύες μας είναι ακόμη “νυσταγμένοι”, οπότε το τελευταίο που θέλουμε είναι να τους καταπονήσουμε με τις απαιτητικές αναερόβιες ασκήσεις. Ακόμη όμως και για ένα απλό τρέξιμο, θα πρέπει να φροντίσουμε για μία καλή προθέρμανση, αν δε θέλουμε να αιτηθούμε αναρρωτική άδεια από τη δουλειά μας λόγω τραυματισμού.

Θέλετε να συγκεντρώσετε ή να απελευθερώσετε ενέργεια;

            Ομολογουμένως η πρωινή άσκηση, μας βοηθάει να συγκεντρωθούμε και να ετοιμαστούμε για τις ανάγκες της ημέρας που αρχίζει. Οι ορμόνες (ενδορφίνες) που εκκρίνει ο οργανισμός με την πρωινή άσκηση, βελτιώνουν την ψυχολογία και τη θετική μας διάθεση, χαρίζοντάς μας δύναμη και ενέργεια. Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, κατά τις ώρες της εργασίας μας, η παραγωγικότητά μας, πραγματικά εκτινάσσεται! Στον αντίποδα, επ’ ουδενί δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η γυμναστική μετά τη δουλειά αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, μετά από μία απαιτητική ημέρα. Η ενεργοποίηση των μυών μετά από ένα καθιστικό οκτάωρο (αν κάνουμε δουλειά γραφείου) και η ψυχολογική αποσυμφόρηση από την πίεση, το άγχος και τις υποχρεώσεις που ανταποκριθήκαμε, θα μας επιτρέψουν να χαλαρώσουμε και να απαλλαγούμε από τη συσσωρευμένη ενέργεια.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να αδυνατίσω;

Όπως και να το κάνουμε, για το συγκεκριμένο ζήτημα η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή είναι αυτή της πρωινής γυμναστικής. Τις πρωινές ώρες, ο μεταβολισμός είναι στο υψηλότερο δυνατό σημείο του, κάτι που συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Υψηλός μεταβολισμός ίσον μεγαλύτερη καύση θερμίδων και ταχύτερη καύση του λίπους. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως όταν κοιμόμαστε το βράδυ, ο οργανισμός μας καταναλώνει το γλυκογόνο των μυών (πρόκειται για έναν πολυσακχαρίτη), ρίχνοντας κατά πολύ τα ποσοστά του. Με την αφύπνισή μας και εξαιτίας της απουσίας του γλυκογόνου, ο οργανισμό μας στρέφεται για την ανατροφοδότησή του με ενέργεια, στο λίπος!

Συμπέρασμα!

            Η γυμναστική είναι χαρά και την απολαμβάνει ο καθένας από εμάς με τον τρόπο που εκείνος θέλει και μπορεί. Το πιο σημαντικό και αυτό που εμείς θέλουμε να κρατήσετε από αυτό το θέμα, είναι η ανάγκη σας να γυμναστείτε καθημερινά, τροφοδοτώντας το σώμα και την ψυχολογία σας με θετική ενέργεια, δύναμη και ευεξία!

1766 1179 Training Pro