Τρέξιμο και αποτελεσματική απώλεια βάρους

Τρέξιμο και αποτελεσματική απώλεια βάρους

Το τρέξιμο μπορεί να αποτελεί μία εκπληκτική μέθοδο άσκησης αλλά αυτό δε σημαίνει πως από μόνη της είναι αρκετή για να αποδώσει τα προσδοκώμενα στην προσπάθειά μας για την απώλεια βάρους. Πολύ περισσότερο, όταν αυτή η προσπάθεια συνοδεύεται από μικρά και μεγάλα λάθη που μας “κρατούν πίσω”!

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι, είναι η εσφαλμένη αντιστοίχιση του χρόνου και της έντασης της προπόνησής μας, με την καύση των θερμίδων. Για παράδειγμα λοιπόν, αν μέσω μίας προπόνησης καταφέρατε να κάψετε 600 θερμίδες και θεωρείτε πως, απενοχοποιημένα πλέον, μπορείτε να απολαύσετε ένα κρουασάν σοκολάτας αντίστοιχων θερμίδων, χωρίς συνέπειες για το σώμα σας, αναθεωρήστε! Από τις 600 θερμίδες που κάψατε κατά την άσκησή σας, μόλις το 30% αυτών, αντιστοιχεί στο λίπος που απωλέσατε. Αντιθέτως, από την κατανάλωση του κρουασάν, ο οργανισμός σας θα προσλάβει το 80% αυτών των θερμίδων υπό μορφή λίπους!

Ο συνδυασμός άσκησης και διατροφής, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη οδό για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της προσπάθειάς μας, αλλά στην εξίσωση άσκησης – γυμναστικής, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και πολλοί παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η ένταση, η διάρκεια αλλά και το είδος της προπόνησης που θα ακολουθήσουμε. Το τρέξιμο, ως μία μορφή αερόβιας άσκησης, ενώ προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και λίπους, δεν έχει αντίστοιχα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επιδίωξή μας για αύξηση της μυϊκής μάζας. Αντιθέτως, ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μίας προπόνησης με βάρη, θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σας, θα επιταχύνει τις διαδικασίες απώλειας βάρους και λίπους, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει καίρια στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Όταν μάλιστα τα παραπάνω εφαρμοστούν μέσα στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν. Και για να σας προλάβουμε, όχι! Τα ενεργειακά ποτά, τουλάχιστον όταν αυτά καταναλώνονται αλόγιστα, δεν αποτελούν μέρος της σωστής διατροφής που θα πρέπει να ακολουθείτε. Η πλειονότητα αυτών των ποτών περιέχει υψηλά ποσοστά ζάχαρης και ελάχιστα έως και μηδαμινά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό σας. Αντιθέτως, το τρέξιμο όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης, θα πρέπει να συνδυάζεται με:

  • Τακτική ενυδάτωση με όσο νερό απαιτεί ο οργανισμός σας.
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και Ω3.
  • Μικρά και συχνά γεύματα που περιλαμβάνουν πράσινες σαλάτες.
  • Αποχή από junk food και διατροφικές επιλογές με ζάχαρη.

Απ΄ όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως δεν πρέπει να επαφιόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην άσκηση του τρεξίματος για την απώλεια των κιλών που θέλουμε να χάσουμε. Η συνεπής τήρηση ενός συνδυαστικού προγράμματος προπόνησης που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του ανθρώπινου σώματος (λίπος, μεταβολισμός, μυϊκή μάζα), σε συνδυασμό με μία σωστή διατροφή, είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε μία καλλίγραμμη σιλουέτα γεμάτη με δύναμη, ενέργεια και ευεξία.

1766 1179 Training Pro