Trigger points και Tender points. Μπορεί να ξεγελούν αλλά δεν είναι το ίδιο!

Trigger points και Tender points. Μπορεί να ξεγελούν αλλά δεν είναι το ίδιο!

Επιφανειακοί, σε βαθύτερα σημεία, περιφερειακοί, αντανακλαστικοί και η λίστα της κατηγοριοποίησης των πόνων δεν έχει τελειωμό. Η αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων αποτελεί πραγματική πρόκληση για κάθε φυσικοθεραπευτή. Μία πρόκληση  που πρώτα ξεκινάει από  τη σωστή διάγνωση. Πόσο εύκολη όμως είναι αυτή όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε ζητήματα τα οποία από τη φύση τους, έχουν την τάση να μας μπερδεύουν και να μας ξεγελούν; Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα Trigger points και τα Tender points!

Αρχικά, είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε κάποια πράγματα για τους μύες και για τα επονομαζόμενα trigger points ή ελληνιστί «Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου». Ας ξεκινήσουμε από τους μύες. Το ανθρώπινο σώμα έχει 600 περίπου μύες οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργικότητα και κινητικότητά μας. Οι μυϊκές ίνες που συνιστούν τους μύες μας, συσπώνται (μαζεύουν) και επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση χιλιάδες φορές μέσα στην ημέρα, καθιστώντας τες, ως ένα ιδιαιτέρως επιρρεπές σε τραυματισμούς, σύστημα του σώματός μας. Και μη φανταστείτε πως απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την πρόκληση ενός μυϊκού μικροτραυματισμού. Μία απότομη κίνηση είναι αρκετή για να πληγεί ένας μυς, “χαρίζοντάς’ μας εκτός από πόνο, απώλεια μυϊκής ισχύος και περιορισμό κινητικότητας. Το σημείο λοιπόν που έχει πληγεί, χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία, σε σημείο που και το παραμικρό άγγιγμα προκαλεί πόνο ενώ πολλές φορές λειτουργεί και ως σημείο αντανάκλασης ενός πόνου που προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο του σώματός μας! Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν είναι το γεγονός πως αυτά τα σημεία λειτουργούν ως σκανδάλη (trigger) για την πυροδότηση του πόνου. Και πάμε τώρα στο σημείο της σύγχυσης.

Εκτός από τα σημεία πυροδότησης, υπάρχουν και τα μαλακά σημεία (tender points) στο σώμα μας, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους, όταν τραυματίζονται προκαλούν πόνους. Και στις δύο περιπτώσεις, η αντιμετώπιση τόσο των πόνων όσο και των αιτιών που τους προκαλούν, αποτελούν κύριο αντικείμενο του φυσικοθεραπευτή, με πρώτη του δουλειά τον εντοπισμό της φύσης του προβλήματος, ώστε να επιλεγεί και η ορθότερη μέθοδος διαχείρισής του. Πώς λοιπόν ξεχωρίζουν τα Trigger Points από τα Tender Points;

Στην πρώτη περίπτωση, τα επώδυνα σημεία εντοπίζονται σε περιορισμένου εύρους μυϊκές περιοχές, σηματοδοτώντας την παρουσία μυϊκών ζωνών που έχουν πληγεί. Αντιθέτως, οι πόνοι των μαλακών σημείων εντοπίζονται εκτός από τους μύες, στη συμβολή τους με τους τένοντες, γύρω από τις αρθρώσεις, το θώρακα ή ακόμη και σε σημεία με παρουσία λίπους. Παράλληλα, οι περιοχές που προκαλούν πόνο είναι σαφώς πιο διευρυμένες, δυσχεραίνοντας το έργο του φυσικοθεραπευτή ο οποίος μέσω της ψηλάφησης προσπαθεί στην κυριολεξία να οριοθετήσει το πρόβλημα! Αξίζει να αναφερθεί πως η ύπαρξη της μίας περίπτωσης σε έναν ασθενή δεν εξαλείφει το ενδεχόμενο συνύπαρξής της με την άλλη, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οδηγός και σύμμαχος για τη σωστή διάγνωση της φύσης του εκάστοτε προβλήματος, είναι οι γνώσεις και η εμπειρία του φυσικοθεραπευτή σας. Μόνο εκείνος είναι σε θέση να διακρίνει τις λεπτές διαφορές μεταξύ των πόνων που αφορούν τα trigger points (σημεία πυροδότησης) και αυτών που αφορούν τα tender points (μαλακά σημεία). Βλέπετε, τα σύνορα μεταξύ αυτών των δύο, τις περισσότερες φορές είναι δυσδιάκριτα, με το εύρος των περιοχών της εμφάνισης του πόνου, να είναι και εκείνο που μας δίνει την κυριότερη κατεύθυνση για τα πραγματικά αίτια του πόνου. Γι΄ αυτό και η σωστή επιλογή του επαγγελματία που θα αναλάβει να μας απαλλάξει από τον πόνο και τις συνέπειες του προβλήματος, είναι κομβική. Μόνο μέσω της σωστής διάγνωσης μπορεί να επιλεγεί μία αποτελεσματική θεραπεία (trigger point massage, dry needle κτλ.), προσφέροντας άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας.

1382 922 Training Pro