Πως η άσκηση βοηθάει στην εμμηνόπαυση

Πως η άσκηση βοηθάει στην εμμηνόπαυση

Η άσκηση και η εμμηνόπαυση αποτελούν δύο σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν σταματά η ωορρηξία λόγω μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Λόγω της μεταβολής των ορμονών, το ασβέστιο που κυκλοφορεί στο σώμα δεν μπορεί να αποθηκευτεί και συγκεντρώνεται σε αρθρώσεις με μικρό χώρο. Έτσι δημιουργείται το ασβέστωμα και το σύνδρομο παγωμένου ώμου τα οποία δεν επιδέχονται θεραπεία με μηχανήματα.

Η εμμηνόπαυση είναι μια κλιμακωτή διαδικασία που συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 45-55 ετών και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανησυχία στον ύπνο, αύξηση βάρους, αλλαγές στη διάθεση. Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Άσκηση και μεταβολισμός

Καθώς μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας αλλάζει και η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά μετά την ηλικία των 40. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα βιώνει μείωση της μυϊκής μάζας, η οποία επηρεάζει το μεταβολισμό της. Η άσκηση αποτελεί κλειδί για τον ενεργό μεταβολισμό. Κατά την άσκηση, το σώμα καίει ενέργεια, αλλά ο μεταβολισμός παραμένει υψηλός ακόμα και μετά από αυτήν. Η αύξηση της μυϊκής μάζας επιταχύνει την καύση θερμίδων, ενώ η άσκηση επηρεάζει θετικά το ενδοκρινικό σύστημα και την παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν τον τρόπο που αποθηκεύουμε και καίμε ενέργεια. Συνολικά, η τακτική άσκηση ενισχύει το μεταβολισμό μας και συμβάλλει στην υγιή και ισορροπημένη σωματική κατάσταση.

‘Ασκηση και οστική μάζα

Καθώς μεγαλώνουμε παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της οστικής μάζας, και οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση. Η τακτική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της οστικής μάζας γιατί κατά την άσκηση, οι μύες ασκούν πίεση στα οστά, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Ειδικά οι ασκήσεις με φορτίο ή αντίσταση, όπως το βάρος και οι ασκήσεις αντοχής, είναι πολύ αποτελεσματικές. Η συνεχής άσκηση βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων νοσημάτων των οστών, διατηρώντας  τα ισχυρά και ανθεκτικά.

Άσκηση και καρδιαγγειακές παθήσεις

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται με σταδιακή πτώση των οιστρογόνων το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αλλαγή στο λιπιδαιμικό προφίλ της γυναίκας. Παρατηρείται σταδιακή άνοδος της «κακής» χοληστερίνης LDL και πτώση της «καλής» χοληστερίνης HDL και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται . Η τακτική άσκηση αποτελεί ισχυρό σύμμαχο για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων γιατί κατά την άσκηση, η καρδιά ενισχύεται και η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Επιπλέον, η άσκηση ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, η τακτική άσκηση προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία μας.

Άσκηση και ευεξία

Τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα και σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ψυχολογία της. Οι έντονες εναλλαγές στη διάθεση είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Κατά την άσκηση, ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες, τις “ορμόνες της ευτυχίας”  που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Επιπλέον, η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Μέσω αυτών των μηχανισμών, η άσκηση συμβάλλει στην ψυχολογική ευεξία και στην αναβάθμιση της γενικής ποιότητας ζωής.

 Κατά την εμμηνόπαυση, η άσκηση αποδεικνύεται σημαντική σύμμαχος. Μειώνει τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις, διατηρεί την οστική πυκνότητα και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Πέραν της σωματικής ωφέλειας, προσφέρει ψυχολογική αναζωογόνηση και ευεξία, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας και της θετικής διάθεσης κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μεταβατικής περιόδου. Στην TrainingPro μπορείτε να έχετε μια εξειδικευμένη προπόνηση με βάση τις ανάγκες σας.

1766 1179 Training Pro